Brandman deltid

Samhället behöver dig!

Det finns nästan 16 000 brandmän i Sverige. Av dessa är över 10 000 anställda som brandmän på deltid, även kallat räddningstjänstpersonal i beredskap, RiB. Systemet med deltidsbrandmän/RiB är därmed en bärande del av svensk räddningstjänst.

I Södertörns brandförsvarsförbund finns tre brandstationer som bemannas av totalt ca 90 brandmän på deltid. Stationerna ligger i Järna, Sorunda och Nykvarn. 

 

 

 

Bli brandman

Som brandman får du möjlighet att göra skillnad på riktigt. Förutom att rädda liv, skapar du trygghet och säkerhet för många där du bor. Du får också förmånen att ingå i en fin gemenskap, värdefull utbildning, träningsmöjligheter och ett tillskott till hushållskassan. Att vara RiB/deltidsbrandman är oftast ett komplement till ditt ordinarie arbete.

Vårt erbjudande

Hos oss gör du skillnad på riktigt. Vår främsta uppgift är att förhindra att människor drabbas av bränder och andra olyckor. När en olycka ändå sker är det vi som ser till att följderna blir så små som möjligt.

Med ett arbete i räddningstjänsten får du erfarenheter och meriter som du bär med dig resten av livet. En möjlighet att utvecklas som person och växa i din professionella roll. Du kommer mötas av utmaningar - vi ska se till att du alltid har rätt utbildning, bra utrustning och kollegor som backar upp.


Utbildning

Utbildning

Du som blir anställd som brandman på någon av våra deltidsstationer får utbildningen betald.

I de fall det är aktuellt ersätter vi även förlorad arbetsinkomst från ordinarie arbetsgivare under utbildningen.

Utbildning

Gemenskap

Gemenskap

När man arbetar som brandman gör man verkligen samhället en tjänst. Det är naturligtvis väldigt viktigt men när vi frågar våra medarbetare varför de arbetar som brandmän pratar i stort sätt alla sig också varma om den värdefulla gemenskapen. Jobbet som brandman bygger på samarbetet i gruppen. Det bygger ofta starka relationer och fin vänskap.

Gemenskap

Träning

Träning

Som anställd brandman får du goda möjligheter att hålla dig i form.

Det finns träningsmöjligheter på alla våra brandstationer som alla medarbetare får använda både under arbetstid och fritid. Det finns också möjligheter att simma på vissa av kommunens simhallar.

Träning

Hälsokontroll

Hälsokontroll

Varje år får alla brandmän hos oss göra en hälsokontroll.

De lagstadgade (enligt AFS) hälsokontrollerna gäller för brandmän på hel- och deltid. I hälsokontrollen ingår bland annat;

 • Synkontroll
 • Spirometri - lungfunktionstest
 • Blodprov - blodvärde, blodfetter
 • Läkarundersökning - lyssnar på hjärta och lungor mm.
 • Vilo-EKG enl intervall 

Hälsokontroll

Förutsättningar

Det viktigaste du behöver är viljan att hjälpa till och rädda liv.

Grundförutsättningar:

 • Över 18 år
 • Slutfört gymnasieprogram
 • God svenska i tal och skrift
 • B-körkort
 • Bostad och arbetsplats med möjlighet att ta sig till brandstationen inom 5-7 minuter
 • Godkännande från huvudarbetsgivare

Utöver det ska du:

 • Ha god kondition 
 • Vara simkunnig
 • Tycka om lagarbete
 • Vara stresstålig 

Vill du bli deltidsbrandman?

I denna film får du en inblick i vardagen som deltidsbrandman.

Jag kommer nog att gå i pension på brandstationen.

Christian

Insatsledare

Det var gemenskapen i kåren som gjorde att jag ville tillbaka.

Robert

Styrkeledare

Det är faktiskt det mest utvecklande och roligaste jag gjort. 

Omar

Brandman

Jag hoppade på det och det ångrar jag inte, det är jätteutmanande, spännande och lärorikt.

Daniella

Styrkeledare

Ibland hjälper man människor som inte har råkat ut för något allvarligt. Men att bara finnas där som stöd och hjälpa dem som behöver det är jätteviktigt.

Daniella

Styrkeledare

Vi på Lantmännen och kollegorna som jobbar här känner sig ganska trygga av att ha de här kunskaperna i huset. 

Anna

Produktionsledare Lantmännen

Jag ser det som att jag gör en tjänst i samhället. 

Robert

Styrkeledare

Det är utvecklande, det är lite annorlunda och man vet aldrig vad som väntar. Jag ångrar det inte.

Daniella

Styrkeledare

Det som är vår styrka på deltiden är att vi är en otrolig bredd av olika människor. Det finns allt från hantverkare till såna som jobbar på kontor och vänder papper, ja allt. Det gör att vi har en väldigt bred kunskapsbank, vi är otroligt problemlösande. Vi löser de flesta problem. 

Billy

Brandman

Jag är fjärde generationens brandman här i Järna. 

Billy

Brandman

För arbetsgivare

Med en medarbetare som är deltidsbrandman får verksamheten en professionell livräddare.

Deltidsbrandmän är också ofta viktiga resurser i arbetet med att förebygga olyckor och andra händelser på arbetsplatsen. Som deltidsbrandman får man utbildning inom brandskyddsarbete, farliga ämnen, hjärt- och lungräddning, krisstöd och arbetsskydd.

Systemet med deltidsbrandmän är ryggraden i svenska kommuners räddningstjänst. Av landets totalt närmare 16 000 brandmän är omkring 10 700 deltidsanställda.

Att arbetsgivare ger medarbetare möjlighet att vara verksamma som deltidsbrandmän är en mycket viktig insats för att vi ska kunna hjälpa människor vid bränder, olyckor och sjukdomsfall i hela landet.

När deltidsbrandmannen åker på hjälpinsatser eller är på utbildning får hon eller han lön från räddningstjänsten. Vid insatser och utbildning under ordinarie arbetstid görs löneavdrag hos huvudarbetsgivaren.

Arbetsgivaren får ingen direkt ersättning från räddningstjänsten, men får däremot en medarbetare med gedigna kunskaper inom brandskydd, livräddning och olycksförebyggande arbete.

FAQ

Vad gör en deltidsbrandman?

Många av arbetsuppgifterna som en heltidsbrandman har – men inte hela tiden. Som deltidsbrandman rycker du ut vid larm under de veckor du har beredskap (24 timmar om dygnet hela veckan eller enligt ett lokalt utformat schema), i normalfallet ungefär var fjärde vecka. I många fall åker deltidsbrandmän också ut för att hjälpa till vid sjukdomsfall innan ambulansen hunnit fram.

Behövs några förkunskaper eller särskild utbildning för att bli deltidsbrandman?

Nej, det behövs inga särskilda förkunskaper eller någon särskild utbildning. Alla som uppfyller de fysiska kraven är välkomna att ansöka.

Du som blir antagen utbildas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) under sex veckor för att bli deltidsbrandman. Utbildningen består av två kurser. Den första kursen är på 2 + 1 veckor och den andra kursen är 3 veckor, den första och andra kursen är inte sammanhängande.
Den första kursen, Kommunal räddningstjänst, består i sin tur av två delar där den första delen är på två veckor och genomförs på någon av MSB:s skolor i Revinge eller på Sandö eller på någon av de sex regionala utbildningsplatser som MSB erbjuder. Den andra delen genomförs på den lokala räddningstjänsten och är en vecka lång.

Den andra kursen, Räddningsinsatsen, är på tre veckor och genomförs på någon av MSB:s skolor i Revinge eller på Sandö eller på någon av de sex regionala utbildningsplatser som MSB erbjuder.

Utbildningen betalas av den räddningstjänst där du blivit antagen som deltidsbrandman.

Hur gör jag för att bli deltidsbrandman?

Om du är intresserad av att bli deltidsbrandman så ta kontakt med räddningstjänsten i din kommun. Du får då mer information om vilket behov som finns och vilka krav som ställs för anställning. Får du sedan anställning, så ser räddningstjänsten till att du får den utbildning som behövs. 

Hur många deltidsbrandmän behövs det?

Sammanlagt finns det närmare 16 000 brandmän i Sverige. Av dessa är omkring 10 700 deltidsanställda. Systemet med deltidsbrandman är därmed en bärande del av svensk räddningstjänst. Varje år rekryteras det hundratals nya deltidsbrandmän över hela landet.

Hur mycket tjänar man som deltidsbrandman?

Räddningstjänsten i den kommun där du är deltidsbrandman betalar ersättning för beredskapen och när du deltar i insatser, övningar och utbildningar. Den genomsnittliga ersättningen under ett år uppgår till omkring 80 000 kronor före skatt.

Var behövs det deltidsbrandmän?

I större orter är de flesta brandmän anställda på heltid av räddningstjänsten. På mindre orter används ofta istället deltidsbrandmän (eller Räddningstjänstpersonal i beredskap som det heter formellt).

Ibland kombineras heltids- och deltidsanställda, men i många fall bemannas brandstationer enbart med deltidsbrandmän. 

Får man själv välja hur mycket man vill jobba?

Nej. Uppdraget innebär att ha beredskap för insatser under omkring en vecka i månaden. I vissa kommuner är beredskapen en hel vecka i taget och i andra kan beredskapen utformas efter de anställdas behov och möjligheter, men i genomsnitt ska du räkna med att beredskapen utgör ungefär en vecka i månaden. I genomsnitt rycker en deltidsbrandman ut på insatser någon eller några gånger under varje beredskapsperiod. Att vara deltidsbrandman är ett komplement till det ordinarie arbetet.

Vad krävs för att bli deltidsbrandman?

Du ska vara över 18 år, vara frisk och ha god kondition. Därutöver ska du ha körkort, ha ett godkännande från din arbetsgivare samt i normalfallet bo och arbeta så att du kan ta dig till brandstationen där du tjänstgör inom 5-7 minuter (kan i vissa fall finnas andra krav, kontakta din lokala räddningstjänst för besked).

Vad ingår i utbildningen för att bli deltidsbrandman?

Utbildningen innehåller allt du behöver kunna för att kunna verka som deltidsbrandman. Under utbildningen behandlas och tränas bland annat följande:

 • Brandskydd och brandförlopp
 • Brandsläckning
 • Olycksförlopp
 • Livräddning
 • Akut omhändertagande
 • Trafikolyckor
 • Farliga ämnen
 • Krisstöd
 • Miljöpåverkan
 • Arbetsskydd
 • Räddningstjänstens roll och gällande lagstiftning

Behöver man vara vältränad och stark?

Man behöver framförallt gilla träning och att röra på sig. Det är bra att ha en viss styrka och kondition men man behöver absolut inte vara en gladiator. Att arbeta som brandman gör att du behöver träna och hålla dig i fysisk form.