Brandman

 

 

Vi ställs inför en mängd olika sorters situationer. Med en bredd av erfarenheter och kunskaper kompletterar vi varandra och löser våra arbetsuppgifter bättre. Du ska ha huvudet på skaft, ett stort hjärta och en vilja att hjälpa. 

 

Gör skillnad. På riktigt.

Vissa yrken är mer än bara ett jobb. Brandman är ett sådant. Skillnad mellan liv och död, mellan lyckliga och olyckliga slut, mellan olyckor och olyckor som aldrig händer. Det är den skillnaden du kan göra som brandman. Vi möter människor i vad som kan vara deras svåraste stunder och deras lyckligaste. Vi släcker bränder, räddar liv, vi övar och utbildar, vi arbetar förebyggande och gör vårt yttersta för ett tryggt samhälle.

Vi har en mycket fin stämning i gruppen och vi tar hand om varandra och våra olika förutsättningar.

Jag har världens bästa jobb.

Vi bemöter varandra med respekt och glädje.

Det känns fantastiskt att kunna bidra till samhället.

Jag är stolt över mitt jobb.

Ett spännande yrke men stor variation.

Det jag gillar mest med mitt jobb är att det känns meningsfullt.

Rullbandstest

Ska du söka till utbildningen Skydd mot Olyckor (SMO) och behöver göra ett rullbandstest? Gör det hos oss! Du kan boka tid för testet på brandstationen i Nacka, Huddinge eller Södertälje. Rullbandstestet kostar 500 kr och du betalar via Swish när du är på plats. 

Läs mer och boka din tid HÄR!  

Kravprofil brandman

Utbildning

Krav

 • B-körkort
 • Slutfört gymnasieprogram
 • Guldbojen

Meriterande

 • SMO-utbildning pågående/avslutad
 • Yrkesvana heltid eller RiB

Övrigt

Krav

 • Vara i fysiskt god form
 • Kunna vistas i trånga utrymmen
 • Kunna arbeta på hög höjd
 • Praktiskt handlag
 • Svenska i tal och skrift

Personliga kompetenser

 • Du är trygg och säker i osäkra sammanhang, står upp för dina egna åsikter, har mod att säga ifrån och förmåga att skilja på sak och person.
 • Du är samarbetsorienterad och anpassar dig samt hittar lösningar genom ett prestigelöst fokus på det gemensamma målet.
 • Du har lätt för att sätta dig in i andras situation, lyssnar, förstår och är hänsynstagande.
 • Du är lösningsorienterad och hittar snabbt ett sätt att reda ut uppkomna problem.

Så söker du

Ansökan steg 1

Du ansöker genom att fylla i dina uppgifter samt intygar att du uppfyller våra grundkrav, det vill säga du har minst B-körkort, att du har genomfört en gymnasieutbildning samt är simkunnig motsvarande Guldbojen.  Se mer information om vad Guldbojen innebär nedan.

Vi vill inte att du skickar in några dokument i första steget. 

Ansökan steg 2

Alla som uppfyller grundkraven får inom kort efter ansökan ett mejl med instruktioner. Du kommer att få en länk där du får göra ett personlighetstest samt ett problemlösningstest. Vi använder oss av tester för att säkerställa en träffsäker och rättvis rekryteringsprocess. Testerna hjälper oss att identifiera din potential och minskar risken för diskriminering.

Ansökan steg 3

Vid steg tre kommer du att behöva mejla oss en kopia av dina betyg och på ditt körkort. Vi vill också att du skickar in ett intyg på godkänd Guldbojen. Det måste vara en godkänd badvakt som utför provet och intyget får max 1 år gammalt. Efter detta steg kommer du också att få besvara några frågor som du får genom mejl.

Intervju och testdag

Intervju och testdag 

Om du går vidare efter de första testerna bjuds du in till en testdag där vi i kommer att genomföra praktiska och fysiska tester.  Du kommer bland annat att få gå på ett rullband med lutning och få göra en bana med olika moment som en brandman kan stöta på under olika typer av larm. All utrustning som krävs kommer att finnas på plats och du får tydliga instruktioner inför varje moment. 

Våra olika arbetstester är: 

 • Höjdtest – innebär att klättra i stege för att se att du inte är höjdrädd.
 • Praktiskt moment – syfte är att bedöma din förmåga att arbeta med verktyg, till exempel såg, hammare, skruvdragare och kofot.
 • Rullbandstest – godkänt rullbandstest enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
 • Klaustrofobitest – för att ta reda på om du är lämplig som rökdykare.
 • Funktionellt test av arbetsförmåga – olika arbetsrelaterade moment 

Funktionella test av arbetsförmåga

 

Efter testdagen får du besked om du har gått vidare till intervju eller inte. Alla som erbjuds en intervju kommer också att få lämna minst två referenspersoner.

Simtest / Guldbojen

Simma 100 meter valfritt simsätt följt av 50 meter simning med livboj följt av 50 meter bogsering av jämnstor person i livboj, maxtid 8 min.

Start i vattnet, 25 meter simning med livboj följt av upptagning av livräddningsdocka eller jämnstor person från 3-4 meters djup, följt av 25 meter bogsering av jämnstor person i livboj, maxtid 1 minut 50 sek.

Vid bassäng grundare än angivit djup ska upptagningen föregås av 5 meter längddykning. Upptagning av person från bassängkant, brygga eller strand.

Redogöra för mun till mun andning, larmrutiner samt visa stabilt sidoläge.

Kontakta din simhall för att genomföra testet.

Vi erbjuder

Här är några anledningar till varför du borde välja att jobba med oss!

Vi ser efter dig

Vi ser efter dig

Hos oss blir du del av ett team och arbetar för ett säkert och tryggt samhälle. Att skydda och hjälpa andra förutsätter också att du blir väl omhändertagen.

Varje år får alla brandmän hos oss göra en hälsokontroll.

De lagstadgade (enligt AFS) hälsokontrollerna gäller för brandmän på hel- och deltid. I hälsokontrollen ingår bland annat följande;

 • Synkontroll
 • Spirometri - lungfunktionstest
 • Blodprov - blodsocker, blodfetter
 • Läkarundersökning - lyssnar på hjärta och lungor mm.
 • Vilo-EKG enligt intervall

Vi ser efter dig

Träna på arbetstid

Träna på arbetstid

Som brandman ingår regelbunden fysisk träning som en del av dina arbetsuppgifter. Oftast tränar vi varje arbetspass, antingen gemensamt eller enskild träning. Genom vår företagshälsovård har du vid särskilt behov tillgång till läkare, psykolog, fysioterapeut, arbetsmiljöingenjör och kiropraktor.

Träna på arbetstid

Personlig utveckling

Personlig utveckling

Hos oss ska du hitta du en trygg arbetsgivare med stort utrymme för personlig utveckling.

Vi lägger stor vikt vid att våra medarbetare utvecklas i sina roller. Vi värnar även om interna karriärmöjligheter. För rätt person finns därför möjlighet att på sikt utvecklas med oss.

Personlig utveckling

Kollektivavtal

Kollektivavtal

Alla medarbetare i Södertörns brandförsvarsförbund omfattas av kollektivavtal. Det innebär en trygghet för dig som anställd. Bland annat innebär det att vi erbjuder förmåner som högre pension genom avtalspensionen och trygghetsförsäkring som gäller om du till exempel skulle skada dig på jobbet, eller råka ut för en olycka till eller från arbetsplatsen.

Kollektivavtal

FAQ

Vilka är arbetstiderna?

Vanligtvis jobbar du skift på ett rullande 4-veckorsschema med dagpass (07.30-17.30), nattpass (17.30-07.30) samt dygnspass (07.30-07.30) men vi har också brandmän som arbetar 07.30-17.30 måndag-torsdag. 

Hur mycket tjänar en brandman?

Ingångslön (beroende på erfarenhet) brukar ligga runt 29.000 kr/månad, sedan tillkommer O-tillägg enligt avtal, ca 4.000 kr/månad. 

Måste jag vara jättestark?

Nej, du måste inte vara jättestark. Du måste dock få godkänt på rullbandstester och arbetsbana årligen, samt hälsokontroll för rök- och kemdykning.

Hur ofta tränar ni?

Brandmän tränar oftast vid varje arbetspass. Det kan vara individuell träning men också lagträning som fotboll, innebandy eller simning.

Sover brandmän på jobbet på nattpassen?

Ja, om det inte är några larm under natten så sover brandmännen på jobbet.

Vilka tester behöver jag göra och när?

För att söka jobb som brandman behöver du lämna intyg på Guldbojen (simning). Efter det har vi tester för fysik, rullbandstest och arbetsbana – detta gör också våra anställda brandmän årligen. Vid rekryteringen får du även göra test för klaustrofobi, höjd och ett praktiskt prov (användande av handverktyg). 

Hur ser mina utvecklingsmöjligheter ut?

För dig som har viljan finns stora möjligheter till utveckling. Du kan bland annat rikta in dig inom olika områden, det kan vara till exempel som instruktör, tillsynsförättare eller inom friskvård. Du kan också söka till vårt eget chefsprogram och bli befäl.

Vilka förkunskaper krävs?

Våra grundkrav är att du har B-körkort, slutförd gymnasieutbildning och simkunnighet (Guldbojen). Resten får du lära dig av oss!

Vad gör en brandman när det inte är larm?

En massa olika saker! Vi håller utbildningar, gör tillsyner på olika objekt, övar, tar hand om stationen och material bland annat. 

Vad får jag för utbildning?

Vid anställning får du en grundläggande utbildning av oss med bland annat sjukvård, brandkunskap, trafikolyckor och mycket mer! Utbildningen pågår i ca 8 veckor, därefter övar du själv och/eller tillsammans med din grupp på stationen.