BLI BRANDMAN

 

Vi ställs inför en mängd olika sorters situationer. Med en bredd av erfarenheter och kunskaper kompletterar vi varandra och löser våra arbetsuppgifter bättre. Du ska ha huvudet på skaft, ett stort hjärta och en vilja att hjälpa. 


Vissa yrken är mer än bara ett jobb. Brandman är ett sådant. Skillnad mellan liv och död, mellan lyckliga och olyckliga slut, mellan olyckor och olyckor som aldrig händer. Det är den skillnaden du kan göra som brandman. Vi möter människor i vad som kan vara deras svåraste stunder och deras lyckligaste. Vi släcker bränder, räddar liv, vi övar och utbildar, vi arbetar förebyggande och gör vårt yttersta för ett tryggt samhälle.

Jobba hos oss!

I augusti startar vi rekryteringen av nya brandmän inför 2025. Vi kommer anställa ett större antal vikarier, med goda möjligheter till fortsättning. 
Fyll gärna i en intresseanmälan så får du ett meddelande när ansökan öppnar. 

Kravprofil brandman

Vi söker dig som är utbildad brandman, men också dig med annan bakgrund och erfarenheter. Vi ger dig den utbildning du behöver för att arbeta som brandman hos oss.

Utbildning

Krav

  • B-körkort
  • Slutfört gymnasieprogram
  • Guldbojen

Meriterande

  • SMO-utbildning pågående/avslutad
  • Yrkesvana heltid eller RiB
  • LIA 15 v hos Sbff med bra rekommendationer

Personliga kompetenser

  • Du är samarbetsorienterad och anpassar dig samt hittar lösningar genom ett prestigelöst fokus på det gemensamma målet.
  • Du har lätt för att sätta dig in i andras situation, lyssnar, förstår och är hänsynstagande.
  • Du är trygg och säker i osäkra sammanhang, står upp för dina egna åsikter och har förmåga att skilja på sak och person.

Övrigt

Krav

  • Vara i fysiskt god form
  • Kunna vistas i trånga utrymmen
  • Kunna arbeta på hög höjd
  • Praktiskt handlag
  • Svenska i tal och skrift
Vi ser efter dig

Vi ser efter dig

Hos oss blir du del av ett team och arbetar för ett säkert och tryggt samhälle. Att skydda och hjälpa andra förutsätter också att du blir väl omhändertagen.

Varje år får alla brandmän hos oss göra en hälsokontroll.

De lagstadgade (enligt AFS) hälsokontrollerna gäller för brandmän på hel- och deltid. I hälsokontrollen ingår bland annat följande;

  • Synkontroll
  • Spirometri - lungfunktionstest
  • Blodprov - blodsocker, blodfetter
  • Läkarundersökning - lyssnar på hjärta och lungor mm.
  • Vilo-EKG enligt intervall

Vi ser efter dig

Träna på arbetstid

Träna på arbetstid

Som brandman ingår regelbunden fysisk träning som en del av dina arbetsuppgifter. Oftast tränar vi varje arbetspass, antingen gemensamt eller enskild träning. Genom vår företagshälsovård har du vid särskilt behov tillgång till läkare, psykolog, fysioterapeut, arbetsmiljöingenjör och kiropraktor.

Träna på arbetstid

Personlig utveckling

Personlig utveckling

Hos oss ska du hitta du en trygg arbetsgivare med stort utrymme för personlig utveckling.

Vi lägger stor vikt vid att våra medarbetare utvecklas i sina roller. Vi värnar även om interna karriärmöjligheter. För rätt person finns därför möjlighet att på sikt utvecklas med oss.

Personlig utveckling

Kollektivavtal

Kollektivavtal

Alla medarbetare i Södertörns brandförsvarsförbund omfattas av kollektivavtal. Det innebär en trygghet för dig som anställd. Bland annat innebär det att vi erbjuder förmåner som högre pension genom avtalspensionen och trygghetsförsäkring som gäller om du till exempel skulle skada dig på jobbet, eller råka ut för en olycka till eller från arbetsplatsen.

Kollektivavtal

FAQ

Vilka är arbetstiderna?

Vanligtvis jobbar du skift på ett rullande 4-veckorsschema med dagpass (07.30-17.30), nattpass (17.30-07.30) samt dygnspass (07.30-07.30) men vi har också brandmän som arbetar 07.30-17.30 måndag-torsdag. 

Hur mycket tjänar en brandman?

Ingångslön (beroende på erfarenhet) brukar ligga runt 29.500 kr/månad, sedan tillkommer O-tillägg enligt avtal, ca 4.000 kr/månad. 

Måste jag vara jättestark?

Nej, du måste inte vara jättestark. Du måste dock få godkänt på rullbandstester och arbetsbana årligen, samt hälsokontroll för rök- och kemdykning.

Hur ofta tränar ni?

Brandmän tränar oftast vid varje arbetspass. Det kan vara individuell träning men också lagträning som fotboll, innebandy eller simning.

Sover brandmän på jobbet på nattpassen?

Ja, om det inte är några larm under natten så sover brandmännen på jobbet.

Vilka tester behöver jag göra och när?

För att söka jobb som brandman hos oss behöver du lämna intyg på Guldbojen (simning). Efter det har vi tester för fysik, rullbandstest och arbetsbana – detta gör också våra anställda brandmän årligen. Vid rekryteringen får du även göra test för klaustrofobi, höjd och ett praktiskt prov (användande av handverktyg). 

Hur ser mina utvecklingsmöjligheter ut?

För dig som har viljan finns stora möjligheter till utveckling. Du kan bland annat rikta in dig inom olika områden, det kan vara till exempel som instruktör, tillsynsförättare eller inom friskvård. Du kan också söka till vårt eget chefsprogram och bli befäl.

Vilka förkunskaper krävs?

Våra grundkrav är att du har B-körkort, slutförd gymnasieutbildning och simkunnighet (Guldbojen). Resten får du lära dig av oss!

Vad gör en brandman när det inte är larm?

En massa olika saker! Vi håller utbildningar, gör tillsyner på olika objekt, övar, tar hand om stationen och material bland annat. 

Vad får jag för utbildning?

Vid anställning får du en grundläggande utbildning av oss med bland annat sjukvård, brandkunskap, trafikolyckor och mycket mer! Utbildningen pågår i ca 8 veckor, därefter övar du själv och/eller tillsammans med din grupp på stationen. 

Här beskriver vi hur rekryteringen av nya brandmän går till, klicka på bilderna.
Ansökan öppnar i slutat av augusti, men du kan redan nu göra en intresseanmälan så får du info om när det är dags att söka. 

Så söker du

Ansökan steg 1

Du ansöker genom att fylla i dina uppgifter samt intygar att du uppfyller våra grundkrav, det vill säga du har B-körkort eller högre, att du har avslutat gymnasiet samt är simkunnig motsvarande Guldbojen. Har du gått SMO vill vi naturligtvis veta det. Vi vill inte att du skickar in några dokument i första steget.

Ansökan steg 2

Alla som uppfyller grundkraven får efter ansökan ett mejl med instruktioner. Du kommer att få en länk där du får göra ett personlighetstest samt ett problemlösningstest. Vi använder oss av tester för att säkerställa en träffsäker och rättvis rekryteringsprocess. 
 

Ansökan steg 3

Om du går vidare till steg tre kommer vi be dig om en kopia av dina betyg och på ditt körkort. Vi vill också att du skickar in ett intyg på godkänd guldboj. Det måste vara en godkänd badvakt som utför provet och intyget får max vara 6 månader gammalt. Efter detta steg kommer du också att få besvara några frågor som du får genom mejl.
 

Testdag

I nästa steg blir du kallad till en testdag, mer information finns här brevid.
 

Intervju och referenstagning

Efter testdagen får du besked om du har gått vidare till intervju eller inte. 
En intervju tar cirka 1 timme. Alla som erbjuds en intervju kommer också att få lämna minst två referenspersoner.
 

Anställningsvillkor

Vi kommer att anställa ett större antal vikarier. Tjänsterna avser heltid och startar under första kvartalet 2025 för tjänstgöring under sommaren.  Vi rekryterar för framtiden och ser gärna att du blir kvar hos oss i någon form även efter sommaren.
Arbetet innebär tjänstgöring under dagtid eller skifttjänstgöring under dagtid, nätter och helger. Din arbetsplats är i huvudsak på en av förbundets heltidsstationer.
 

Vår framtidsvision

Vi rekryterar för framtiden och ser våra sommarvikarier som potentiella tillsvidareanställda. När tillsvidaretjänster eller längre vikariat blir tillgängliga, rekryterar vi i första hand från våra sommarvikarier. 

Intervju och testdag

Vårt möte med dig som söker innebär en djupintervju samt moment som är arbetsrelaterade av fysisk och praktisk karaktär. All utrustning som krävs kommer att finnas på plats och du får tydliga instruktioner inför varje moment, du behöver inte memorera något innan du kommer till oss.

Testdag

Om du går vidare från personlighetstesterna kallas du till en praktisk testdag.
Du kommer då få gå på ett rullband med lutning och få göra en bana med olika moment som en brandman kan stöta på under olika typer av larm. För att bli anställd som brandman måste du bli godkänd på alla olika moment:

Våra olika arbetstester är:

  • Höjdtestet - innebär att klättra i stege för att se att du inte är höjdrädd.
  • Praktiskt moment - syftet är att se den sökandes förmåga att arbeta med verktyg och bedöma ett praktiskt handlag. Det handlar om att hantera verktyg som såg, hammare, skruvdragare, hylsnycklar & kofot.
  • Rullbandstest – Godkänt rullbandstest enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Se nedan.
  • Klaustrofobitest - för at ta reda på om du är lämplig som rökdykare
  • Funktionellt test av arbetsförmåga – Arbetsrelaterade moment för att se den sökandes förmåga att tjänstgöra i yrket. Se film nedan hur vår arbetsbana går till.
  • Arbetsbana SBFF

Intervju

Efter personlighetstester och praktiska/fysiska tester görs en bedömning av alla sökande och deras kompetenser. Ett antal kallas därefter till intervju. Det är en strukturerad intervju med två av våra rekryterare som tar ca 1-1,5 timma.  Alla som kallas till intervju kommer också att få lämna referenser.

Rullbandstest

Utrustning (allt utom underställ lånas på plats): underställ, larmställ, larmluva, hjälm, luftpaket (stål), gymnastiksskor/löparskor. Tid: 2 min uppvärming + 6 min med 8 grader lutning. Rullbandstestet utförs på ett vanligt löpband, ett likadant som finns på de flesta gym. Du kommer bära utrustning som väger ca 24 kg.

För att förbereda dig är det bra att gå på ett löpband med lutning i samma hastighet (4,5 km/h) som i provet. På de flesta löpband anges lutningen i procent. 8 graders motlut motsvarar cirka 14% lutning. Om du ytterligare vill efterlikna rullbandstestet kan du prova att gå med en ryggsäck med 20 kilos packning.

 

Simtest/Guldbojen

För att kunna arbeta som brandman hos oss måste du kunna genomföra Guldbojen. Om du söker och går vidare kommer vi be om ett intyg på att du genomfört nedan:

Simma 100 meter valfritt simsätt följt av 50 meter simning med livboj följt av 50 meter bogsering av jämnstor person i livboj, maxtid 8 min.

Start i vattnet, 25 meter simning med livboj följt av upptagning av livräddningsdocka eller jämnstor person från 3-4 meters djup, följt av 25 meter bogsering av jämnstor person i livboj, maxtid 1 minut 50 sek.

Vid bassäng grundare än angivit djup ska upptagningen föregås av 5 meter längddykning. Upptagning av person från bassängkant, brygga eller strand.

Redogöra för mun till mun andning, larmrutiner samt visa stabilt sidoläge.

Här kan du ladda ner intyget  vi vill att du lämnar till oss. Kontakta din närmaste simhall för att utföra provet.